Personal branding tips: 5x hoe jij binnen no-time opvalt

Eerder gingen we in op waarom personal branding zo belangrijk is. Of je nu een (zelfstandig) ondernemer, werknemer (of influencer) bent, je personal brand is wat je onderscheidt van anderen en helpt je om jezelf te positioneren als expert in jouw vakgebied. Hier zijn 5x personal branding tips waarmee je binnen no-time opvalt. 

1. Stel je unieke waarde vast

De eerste tip en direct ook de meest lastige van al de personal branding tips die we in dit blog delen is het definiëren van je unieke waarde. Het is namelijk belangrijk om te weten wat jou onderscheidt ten opzichte van de andere binnen jouw vakgebied. Er zijn meerdere methodes om hierachter te komen, die we hieronder verder voor je toelichten 

Gebruik de IKIGAI-methode

De IKIGAI-methode is een Japanse filosofie die je helpt om persoonlijke doelen te bepalen en gaat in op 4 pijlers.  

 1. Passie – Wat doe je graag? Denk aan: wat zijn mijn passies? Waar geniet ik van en wat geeft me energie? 
 2. Missie – Wat heeft de wereld nodig? Denk aan: Wat zijn de behoeften in de markt? Waar kan ik bijdragen en een verschil maken? 
 3. Beroep – Wat kun je goed? Denk aan: Welke vaardigheden bezit ik? 
 4. Roeping – Waar kun je voor betaald worden? Denk aan: Hoe kan ik mijn vaardigheden inzetten om in mijn levensonderhoud te voorzien? 
Lex & Marie-Anne co-worken in Amsterdam FYBE

Wanneer je deze vier pijlers met elkaar verbindt, kun je jouw IKIGAI vinden.

2. Wees consistent

“Consistentie is key” je hoort het vaak, maar ook binnen personal branding is het toch echt zo. Je online aanwezigheid is een belangrijk onderdeel van je personal brand. Door consistent aanwezig te zijn op verschillende platforms die belangrijk zijn voor jouw doelgroep. Denk aan LinkedIn, Twitter, Instagram en je eigen website blijf je zichtbaar. De consistentie zit hem hier niet alleen in de hoeveelheid waarin je voorbijkomt, maar ook in de uitstraling. Gebruik overal dezelfde foto, uitstraling en unieke waarde, waarom? Herkenbaarheid bij potentiële opdrachtgevers.

3. Deel relevante content

Door regelmatig relevante content te delen versterk je jouw personal brand. Laat zien dat je kennis hebt van je vakgebied en dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen. Dit doe je door jouw visie op artikelen of podcasts van anderen delen. Creëer ook zelf content die past bij je personal brand en deel deze op je kanalen. Denk aan blogs, foto’s en documenten. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit wat voor soort content je deelt, als het maar relevant is voor jouw doelgroep en deze in het verlengde ligt van je unieke waarde ligt. Zo bouw je niet alleen aan je personal brand, maar vergroot je ook je zichtbaarheid. Waardoor je meer potentiële opdrachtgevers aan zult trekken.

Onze belangrijkste tip hierbij is: blijf authentiek en eerlijk wees trouw aan jezelf. Door transparant te zijn in je ervaringen, successen en uitdagingen wordt de connectie met je doelgroep groter wat een positief effect heeft op je personal brand.

FYBE-Netwerk-event

4. Netwerken

Je netwerk is als (zelfstandig) ondernemer of werknemer belangrijk voor het binnen halen van nieuwe klussen. Je wilt als freelancer immers niet zonder opdracht komen te zitten. Bekijk onze tips om snel een leuke opdracht te vinden.

Je personal brand en je netwerk staan in relatie met elkaar. Een sterk personal brand zorgt voor een betere band met je netwerk. Daarentegen zorgt een groter netwerk voor meer bereik. Dit zijn onze tips in relatie tot personal branding voor het uitbreiden van je netwerk

 • Neem deel aan webinars, cursussen of trainingen;
 • wees actief of social media platforms relevant voor jouw doelgroep;
 • word lid van een netwerk;
 • ga naar beurzen, conferenties of andere events waar jouw doelgroep aanwezig is;
 • luister actief naar andere en toon interesse in hun werk, deel tips of geef vrijblijvende adviezen.

Lees ook: Hoe ga je om met de risico’s die je loopt als zzp’er?


5. De laatste personal branding tip: Investeer in persoonlijke ontwikkeling

De laatste van onze personal branding tips is om te blijven investeren in jezelf. Hoewel actief bezig zijn op zichzelf al persoonlijke ontwikkeling stimuleert, omdat je regelmatig bezig bent met wat er speelt in de markt, is het toch belangrijk om in je eigen ontwikkeling te blijven investeren. Volg bijvoorbeeld relevante cursussen, webinars of workshops. Het kan bijvoorbeeld helpen om hier met anderen over te sparren: welke cursussen gaan zij volgen en zijn deze ook voor jou ook interessant? Een mooi bijkomend voordeel, deze trainingen kun je gebruiken om als content te delen. Een win-win.

Gebruik deze tips om jouw personal brand te versterken. Zeker door ze in combinatie met elkaar te gebruiken zal dit de weg voor jou openen naar nieuwe naar nieuwe opdracht- of werkgevers. Wil je jouw personal brand vertalen naar een sterk CV?  Lees dan ook al onze cv tips.

Gerelateerde verhalen

 • Header blog Personal branding tips
  Personal branding tips: 5x hoe jij binnen no-time opvalt
 • Banner FYBE Finance Jaarverslag 2023
  Het FYBE Finance jaarverslag van 2023
 • Alain zijn weg van corporate naar community