Risico’s zzp: hoe ga je om met de risico’s die je loopt als zzp’er?

Je hebt de knoop al doorgehakt of je denkt er nog over na om te gaan zzp’en. Wanneer je voor jezelf begint draag je de verantwoordelijkheid over je eigen onderneming. Je wil groeien, successen behalen en goed werk verrichten. Het is ook belangrijk om naar de toekomst te kijken en potentiële ondernemersrisico’s in kaart te brengen. Het zzp-schap kan je veel opleveren, maar het is ook verstandig om voor jezelf een vangnet te creëren. In dit blog nemen we je mee in hoe je risico’s in kaart brengt en wat je kunt doen om ze te minimaliseren.

Risico’s zzp in kaart brengen

Als zzp’er ben jij het bedrijf en genereer je eigen inkomsten, deze bestaan meestal uit het verkopen van jouw eigen uren. Bij het inventariseren van de risico’s houd je met rekening met twee categorieën; ondernemersrisico’s en risico’s door persoonlijke omstandigheden. We beginnen met de laatste.

Risico’s door persoonlijke omstandigheden

Het risico om arbeidsongeschikt raken

Je gaat voor jezelf na wat er met jou kan gebeuren en welke impact dit zou kunnen hebben op je onderneming. Een belangrijk zzp-risico is arbeidsongeschikt raken. Eén op de vier ondernemers raakt wel eens arbeidsongeschikt, 80% hiervan wordt veroorzaakt door ziekte of lichamelijke klachten. Arbeidsongeschikt zijn door ziekte hoeft niet voor een hele lange periode te zijn. Het betekent simpelweg dat je op dat moment niet in staat bent je werk uit te oefenen. Als collectief van freelance financials zien we dat het belangrijk is om voor te sorteren op de potentiële risico’s en deze te beperken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je aan te sluiten bij het Tulpenfonds. Aangesloten zzp’ers worden onderdeel van een collectief vangnet. 

“Maar liefst 80% van de zzp’ers is niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid met als belangrijkste redenen dat ze het te duur vinden, het niet vertrouwen of dat ze zelf wel sparen. Tegenwoordig zijn er tal van laagdrempelig oplossingen die het regelen van een vangnet een stuk toegankelijker maken. Ook bij Tulpenfonds kies je een oplossing die bij jouw situatie past. Daarnaast weet een grote groep überhaupt niet dat ze nergens op terug kunnen vallen als er iets gebeurt. Daarom is het belangrijk dat zzp’ers in ieder geval al bekend zijn met de risico’s.”
– Sean Veldhuizen | Campagne & Performance Marketeer Acture Group (Tulpenfonds)

Een zzp’er kan door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering een vangnet voor zichzelf creëren. Uit de Zelfstandige Enquête Arbeid (ZEA) van TNO en het CBS blijkt dat slechts 23,6% een echte arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft. 31,6% van de zzp’ers creëert met spaargeld een vangnet voor zichzelf. Voor kortere periodes is een vangnet van spaargeld haalbaar, maar moet je een langere periode overbruggen wordt dit al snel penibel. Voor de beeldvorming: wanneer je 1 jaar moet opvullen á €2000 euro per maand heb je €24.000 spaargeld nodig. Wanneer je bent aangesloten bij het financiële vangnet (Crowdsurance) van het Tulpenfonds dek je dit risico af door jaarlijks €2000 netto te betalen, ongeveer 8% van het totale bedrag dat je kan ontvangen.

Pensioenopbouw

Tot wanneer wil jij blijven werken? Als zzp’er is het belangrijk hierover na te denken, je bent immers zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van een pensioen. Als zzp’er is er niet één manier om pensioen op te bouwen. Besteed je het uit of houd je de regie in eigen handen? Je kiest voor de manier die het beste bij jou past.

lees ook: Eigenaarschap over jouw ondernemerschap

Ondernemersrisico’s zzp

In de ideale situatie zit je als zzp’er direct weer op een nieuwe opdracht en weet je een goed tarief te onderhandelen. De ervaring leert helaas dat dit niet altijd het geval is. Het is als ondernemer belangrijk om na te denken wat je gaat doen wanneer je tijdelijk zonder opdracht komt te zitten of een opdrachtgever de van tevoren gemaakte afspraak niet nakomt. Heb je voor deze situaties zelf een buffer? Heb je algemene voorwaarde opgenomen om je ondernemersrisico te beperken?

“Door samen op te trekken als freelancers ben je beter voorbereid op veel risico’s.” – Lex Pluijmers | Business Development Manager FYBE Finance. 

Ondernemers zijn mensen en mensen maken wel eens fouten. Er bestaat een kans dat een opdrachtgever de geleden schade op jou wil verhalen. Het risico op fouten maken kun je als zzp’er niet wegnemen, het risico dat je loopt wanneer je een fout gemaakt hebt wel. Het is aan te raden om als zzp’ers een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo heeft FYBE voor aangesloten zzp’ers een collectieve bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten.

Het is in ieder geval verstandig om risico’s te beperken en daarnaast een persoonlijke afweging te maken. Uit onze ervaring blijkt dat je veel risico’s kan verminderen door samen te ondernemen met andere zzp’ers. Ben je benieuwd wat een partnership bij FYBE inhoudt? Meld je aan voor een vrijblijvend gesprek.  

Gerelateerde verhalen

  • Banner FYBE Scale-up CFO
    Waarom een Scale-up CFO cruciaal is voor jouw groeiende onderneming
  • Welke impact hebben de verkiezingen op zzp'ers - uitgelicht 1
    Een nieuw politiek landschap: Welke impact hebben de verkiezingen op zzp’ers?
  • Header blog 3 jaar FYBE
    De kracht van FYBE: een terugblik op de afgelopen 3 jaar