Pionieren in de wereld van zelfstandig ondernemen: Parttime CFO en financieel strateeg Tom Overwijn

Ik ga in gesprek met Fyber van het eerste uur, Tom Overwijn. Wie is Tom en waarom is hij als zelfstandig ondernemer aan de slag gegaan? We hebben het ook over zijn opdracht als parttime CFO bij Maatbeveiliging.

De start van het ondernemerschap

Na 28 jaar in loondienst was het tijd voor een nieuwe stap, een stap met meer vrijheid, oftewel aan de slag als zelfstandig ondernemer. Via-via kwam hij aan zijn eerste klus bij Senstar, een opdracht waarbij hem als VP Finance veel crisismanagement te wachten stond. Gelukkig is Tom niet zo snel van zijn stuk te brengen. Een groot deel van de opdracht bracht Tom naar Ottawa, Canada. Na terugkomst in Nederland rees de vraag: hoe nu verder?

Als freelancer is het belangrijk om een netwerk op te bouwen en te onderhouden, bij te praten met oud-collega’s en op de radar te komen bij bemiddelaars. “Hierbij kreeg ik eigenlijk altijd de vraag: ben je nog wel hands-on genoeg? Ik kwam eigenlijk op precies het juiste moment in gesprek met Dedmer (founder). De klik was er direct en in januari 2021 zette ik mijn handtekening onder het partnership. Vrij snel daarna had ik via FYBE mijn eerste klus bij Mimetas om hun auditready te maken.”


Lees ook: De kracht van FYBE: een terugblik op de afgelopen 3 jaar


Parttime CFO bij Maatbeveiliging: administratie optimaliseren en cash pooling

Inmiddels is Tom al bijna drie jaar betrokken bij Maatbeveiliging als parttime CFO. In eerste instantie alleen voor Nederland, maar nu is hij ook verantwoordelijk voor België en Duitsland.

Maatbeveiliging levert beveiligingsdiensten aan winkels en andere sectoren. Ze hebben een eigen opleiding om alle beveiligers op te leiden. Tom kwam midden in de coronaperiode bij Maatbeveiliging, een bizarre periode die ook binnen het bedrijf merkbaar was. Tijdens de lockdowns hadden de meeste beveiligers geen werk meer, waardoor er ook geen omzet was. Dit terwijl ze wel betaald moesten worden. Tom heeft Maatbeveiliging geholpen met het aanvragen van de NOW-subsidies. Daarnaast heeft Tom meer inzicht gecreëerd in de marges en omzetanalyse per klant, zodat er op basis hiervan beslissingen kunnen worden genomen.

Toen Maat in rustiger vaarwater kwam, was het tijd om de administratie aan te pakken. “Je vergist je in hoeveel mkb-bedrijven die al wat langer bestaan nog traditioneel aan het boekhouden zijn. Dit kan veel efficiënter. We hebben veel input geautomatiseerd en werken nu papierloos, waardoor hetzelfde werk met minder mensen kan worden gedaan.”

Begin 2023 is Maat overgenomen door een strategische koper. Tom heeft Maat geholpen bij de Due Dilligence en andere vraagstukken gedurende het verkoopproces. Ook na de overname is Tom betrokken gebleven bij Maat en heeft nu een maandelijkse rapportage inclusief consolidatie ingericht voor de aandeelhouder en houdt zich ook bezig met financierings- en fiscale vraagstukken.

Sanne & Tom coworken

Cashpooling

Het meest recente project dat Tom heeft opgepakt, is het overgaan naar een andere bank en het inrichten van een cashpool. Voor internationale bedrijven helpt cashpooling om meer inzicht te krijgen in de cash van een bedrijf en deze te optimaliseren. “Het idee is dat je op één punt weet wat je aan cash hebt uitgegeven en op één punt weet waar je het financiert.”


Lees ook: Co-founder iwell over de financiële uitdagingen als scale-up en de waarde van business controller Mark hierin


Hoe ziet de toekomst eruit? 

Na drie jaar Maatbeveiliging is het inmiddels ook weer ruimte voor nieuwe uitdagingen. Tom zal de komende 6 maanden nog betrokken blijven bij Maat. Maar hoe ziet de toekomst eruit voor Tom? ‘Ik vind het erg leuk om de administratie bij mkb-bedrijven te optimaliseren, zeker omdat ik zie hoeveel winst hier voor deze bedrijven te behalen valt. Daarnaast vind ik het ook leuk om opdrachten te doen gericht op overnames en Due Diligence.’ Door zijn ervaring in en met verschillende landen en culturen kom je al snel uit bij een organisatie met een internationaal component. ‘Dat maakt het ook juist alleen maar leuker en dynamischer, met soms uitdagende vraagstukken.’

Gerelateerde verhalen

  • Header blog Personal branding tips
    Personal branding tips: 5x hoe jij binnen no-time opvalt
  • Header blog 3 jaar FYBE
    De kracht van FYBE: een terugblik op de afgelopen 3 jaar
  • Mark gaat van zelfstandig ondernemen naar samen ondernemen.