De kracht van FYBE: een terugblik op de afgelopen 3 jaar

Maart 2023, met de recent aangebroken lente een goed moment om wat persoonlijke ervaringen te delen met mijn netwerk. De afgelopen drie jaar zijn voorbij gevlogen. Het lijkt me goed om eerst nog even stil te staan bij wat we als freelancers nu eigenlijk met FYBE Finance aan het neerzetten zijn. Want eerlijk is eerlijk, dat levert toch nog wel geregeld de nodige vragen op.

Persoonlijk vind ik het altijd bijzonder dat er tussen freelancers binnen hetzelfde vakgebied weinig wordt samengewerkt. Vroeger gebeurde dat wel, beter bekend als een ‘gilde’. Iedereen versterkte elkaar door kennis en ervaring te delen. Met als doel om kwaliteit te waarborgen. Dat is precies wat we bij FYBE ook doen: elkaar opzoeken om kennis, kansen en netwerk te delen. Wat levert dat op (we zijn tenslotte toch ondernemers)?

1. Leukere opdrachten

Als freelancer ben je voor een groot deel zelf het product of dienst. Wanneer je niet goed stilstaat bij je eigen propositie en doelen stelt, is het heel simpel: je krijgt wat je kreeg en doet wat je deed. Ik spreek dagelijks freelancers met de wens voor een ander type opdracht. Finance neerzetten, verbeteren of het strategisch adviseren van snelgroeiende bedrijven hoor ik vaak terugkomen, maar wat gebeurt er vaak in de praktijk? Op de winkel passen.

Lex & Marie-Anne co-worken in Amsterdam FYBE

Richten op jouw expertise

Waarom lukt het dan vaak niet om die leukere opdrachten binnen te koppen? Het antwoord is simpel: tijd en comfort. Freelancers zijn te druk met het maken van directe uren en besteden hun acquisitie meestal uit aan een bemiddelaar. Rennen van opdracht naar opdracht zonder te investeren in je eigen propositie en netwerk. Niks mis mee maar je kan je afvragen hoe duurzaam jouw ondernemerschap is als je volledig leunt op externe partijen om aan het werk te komen en blijven. Bovendien werken deze partijen top-down. Van opdrachtgever naar opdrachtnemer, er is een probleem en dat ga jij oplossen. Je creëert geen incentive of vraag die zich primair richt op jouw expertise en beoogde ontwikkeling.

Het spelletje omdraaien

Bij FYBE draaien we het spelletje om. Je werkt vanuit je eigen propositie, bouwt aan een eigen netwerk en richt je met die focus naar de markt. Je komt namelijk niet iets halen maar iets brengen. Jij verrijkt met jouw kennis en expertise organisaties en zet je in als businesspartner die het probleem al eerder signaleert. Het grote voordeel? Je doet dit samen met een groep van gelijkgestemde ondernemers en deelt de best practices. Wat ben ik waard? Hoe activeer ik mijn netwerk? Welke ontwikkelingen spelen er binnen organisaties? Als ik terugkijk zie ik dat deze aanpak succesvol is en onderscheidend ten opzichte van de markt. Echter gaat dit zeker niet vanzelf, je moet geduld en vertrouwen in jezelf hebben maar als het lukt haal je er veel voldoening uit.

2. Alleen ga je sneller samen kom je verder

‘Vrijheid’

De stap naar freelancen is vaak een weloverwogen keuze waar soms wel jaren voorbereiding aan vooraf kan gaan. De beweegredenen lopen uiteen van werkplezier tot de lokroep om te kiezen voor het onbekende. Eentje die steevast terugkomt afgelopen 3 jaar in de gesprekken is ‘vrijheid’. Maar wat is vrijheid? Het valt mij op dat vrijheid een kapstokbegrip blijkt te zijn. Het varieert van parttime werken tot de mogelijkheid om twee maanden per jaar remote te werken of een mooie reis te maken. Laten we zeggen dat de keuzemogelijkheid (dan wel het gevoel) om dit zelf te kunnen bepalen een belangrijke beweegreden is om te gaan freelancen.

FYBE Sloep

De echte vrijheid

Maar hoe vrij ben je daadwerkelijk als eenpitter? Helaas ben je als persoon zelf niet schaalbaar en daarmee indirect beperkt in je vrijheid. Bij FYBE ben je zelfstandig ondernemer en eigenaar van de community. Iedereen deelt zowel een eigenbelang als groepsbelang. Wat levert dat op? Denk aan het delen van opdrachten, samen inzetten op marketing en personal branding en elkaar helpen op de opdracht. Ook deel je relevante marktinformatie over tarieven en open je deuren naar nieuwe opdrachtgevers. Bovendien is mijn ervaring dat je randzaken, denk aan contracten en facturatie veel beter collectief kan regelen. Scheelt weer een zaterdagochtend in het weekend. Samen creëer je dus verantwoordelijkheid, meer vrijheid, beleef je plezier en vier je de successen.

3. Het is nooit af

Een community opbouwen kost ontzettend veel tijd, de waarheid van vandaag kan morgen alweer achterhaald zijn. In een eerste reactie zie ik vaak de vergelijking met klassieke bemiddelingspartijen, die vraag (opdrachtgevers) en aanbod (freelancers) met elkaar verbinden. Logisch want er zijn veel overlappende kenmerken die de vergelijking rechtvaardigen en iets labelen hoort bij menselijk handelen.

Echter durf ik na drie jaar te beweren dat we als collectief van freelancers een unieke aanpak hebben ontwikkeld. Onze USP? Het vertrekpunt is niet om zo snel mogelijk een opdracht te vinden maar door individuele ondernemersambities van freelancers te bundelen. Door ons netwerk, kennis en proactieve houding samen in te zetten zijn we succesvoller en onafhankelijker dan alleen. Leuke opdrachten en unieke kansen volgen vanzelf uit deze aanpak.

Uiteraard gaat dit niet vanzelf maar zolang de successen groter zijn dan de mislukkingen zijn we aan het bouwen en dat geeft veel energie voor de aankomende drie jaar.

Ben je freelancer en zie je net als ons de voordelen van samen ondernemen? Of denk je er misschien over na om te gaan freelancen? We komen graag met je in contact om de mogelijkheden te bespreken. Laat hier je gegevens achter.

Gerelateerde verhalen

  • Header blog Personal branding tips
    Personal branding tips: 5x hoe jij binnen no-time opvalt
  • Header casestudy iwell met Mark, Dedmer & Harm
    Co-founder iwell over de financiële uitdagingen als scale-up en de waarde van business controller Mark hierin
  • Mark gaat van zelfstandig ondernemen naar samen ondernemen.