Personal branding: 5x waarom het belangrijk is als freelancer

Als freelancer heb je vast wel eens van personal branding gehoord. Uitdragen wat jij goed kan en uniek is aan jou kan als opscheppen aanvoelen. Toch is het in de huidige markt waarin zelfstandig ondernemen steeds wordt belangrijk om een sterk persoonlijk merk neer te zetten. In dit blog nemen we je mee in waarom personal branding belangrijk is als freelancer en welke voordelen dit voor jou heeft.

Wat is personal branding?

Personal branding is zoals de term al doet vermoeden erg persoonlijk. Het is de manier waarop je jezelf als freelancer wil positioneren in de markt. Je beschouwt jezelf als merk. Waarom moeten potentiële opdrachtgevers voor jou kiezen? Wat breng je mee wat een ander niet heeft? Iedereen heeft een andere set aan kennis, vaardigheden en competenties, wat je uniek maakt. Je beantwoordt de vraag ‘hoe wil ik dat anderen mij zien?’, maar blijft tegelijkertijd authentiek en eerlijk.  Nu we weten wat personal branding inhoud is het tijd voor de vraag: Waarom is personal branding belangrijk?

Waarom is personal branding belangrijk als freelancer?

1. Onderscheidend vermogen, dus opvallen

Om opdrachten binnen te halen wil je niet een van de velen zijn, je wilt opvallen. Dit bereik je niet door te veel te focussen op wat anderen doen. Het is belangrijk om na te gaan wie je zelf bent en wat jouw zakelijke capaciteit en expertise is. Waarom moet een opdrachtgever jou hebben voor het vraagstuk? Wanneer je dit scherp hebt kun je je onderscheiden en dus opvallen.

2. Het schept vertrouwen

Hoe fijn is het als je van tevoren weet wat je kunt verwachten en daarmee vertrouwen kweekt? Want zeg nou eerlijk, zelf doe je ook het liefst zaken met iemand die jij vertrouwt. Met een sterk personal brand kun je herkenning en vertrouwen meegeven aan potentiële opdrachtgevers waardoor ze sneller voor jou zullen kiezen.

3. Je haalt klanten binnen die je graag wil en bij je passen

Mensen doen zaken met mensen en niet met bedrijven, producten of diensten. Als freelancer ben jij als persoon jouw eigen merk. Het is belangrijk dat iemand zich in jou kan herkennen. Normaliter trek je zelf ook bewust of onbewust toe naar mensen die je begrijpen. Dit is andersom niet anders. Personal branding zorgt ervoor dat jij potentiële opdrachten aantrekt die bij je passen.

4. Makkelijker om netwerk uit te breiden

Een duidelijke koers als het gaat om jouw personal branding geeft je als freelancer ook direct relevant branding materiaal. Met deze content kun je de aanwezigheid in je netwerk vergroten en steeds verder doen groeien. Sluit je bijvoorbeeld ook aan bij een netwerk, zoals FYBE. Een FYBE-freelancer breidt zijn of haar eigen netwerk uit, maar krijgt tegelijkertijd ook toegang tot het netwerk van FYBE en die van de aangesloten freelancers.

5. Je blijft hangen

Een sterk personal brand spreekt tot de verbeelding en blijft hangen. Wanneer mensen en dus ook potentiële opdrachtgevers je onthouden zullen ze sneller bij jou aankloppen wanneer zij een vraagstuk hebben. De freelancers die aangesloten zijn bij FYBE kunnen bouwen aan hun persoonlijke brand en tegelijkertijd ook profiteren van de naam en het bereik van de community.

6. Nog een cadeau: Groei van jou als persoon

Bovenstaande vijf redenen tonen aan waarom personal branding belangrijk is voor jou als freelancer, maar personal branding geeft ook op persoonlijk vlak een boost. Het zorgt voor meer inzicht in jezelf en hiermee draagt het bij aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Zo weet je bijvoorbeeld wat jouw kwaliteiten zijn, maar bijvoorbeeld ook op welke vlakken je nog zou willen groeien. Welke opdrachten geven jou energie? Wat zou je nog willen doen? Bij het neerzetten van een personal brand zul je het antwoord vinden op deze vragen en bereik je naast meer persoonlijke groei ook succesvoller ondernemerschap.


Lees ook: ’Zzp’ers in financiële dienstverlening staan samen sterker’.


Personal branding vergt tijd, energie en een lange adem. Toch is het erg belangrijk voor de freelancer. Daarnaast helpen wij de freelancers die onderdeel uitmaken van de FYBE-community met het maken van een persoonlijk sales- en ontwikkelingsplan. Benieuwd hoe wij personal branding en sales zien? Kijk alvast naar de schijf van FYBE. Wil jij ook binnen no-time opvallen met jouw personal brand? Bekijk onze personal branding tips.

Gerelateerde verhalen

  • Banner FYBE Scale-up CFO
    Waarom een Scale-up CFO cruciaal is voor jouw groeiende onderneming
  • Samen opdracht FYBE
    Samen sterk: 5 redenen waarom freelancers duo-opdrachten zouden moeten overwegen
  • Banner casestudy Joel en Martin - 1
    Een succesvolle samenwerking: Martin en Joël bij CIMC Liquid Process Technology