Is ondernemen iets voor mij? Een gids voor toekomstige ondernemers

Triggert het ondernemerschap jou? Heb je ooit overwogen om voor jezelf te beginnen? Als het antwoord hierop ja is, dan ben je op de juiste plek. In deze blogpost gaan we dieper in op de vraag “Is ondernemen iets voor mij?”. We zullen verschillende aspecten van ondernemerschap bespreken en enkele belangrijke overwegingen geven om je te helpen bepalen of het ondernemen bij je past.

Wat is ondernemerschap?

Triggert het ondernemerschap jou? Heb je ooit overwogen om voor jezelf te beginnen? Als het antwoord hierop ja is, dan ben je op de juiste plek. In deze blogpost gaan we dieper in op de vraag “Is ondernemen iets voor mij?”. We zullen verschillende aspecten van ondernemerschap bespreken en enkele belangrijke overwegingen geven om je te helpen bepalen of het ondernemen bij je past.

Sanne werken op FYBE kantoor

Waarom zou je gaan ondernemen?

Een vraag die veel mensen zich stellen is of het zelfstandig ondernemen iets voor hen is. Ondernemen betekent doorzetten (ook in moeilijke tijden), risico’s durven te nemen, jezelf blijven ontwikkelen en streven naar innovatie. Dit is niet voor iedereen weggelegd, je moet dit willen. Het antwoord is afhankelijk van verschillende factoren, maar het begint allemaal bij zelfreflectie. Bijvoorbeeld door jezelf de onderstaande vragen te stellen:

 1. Heb ik de drive en motivatie om mijn eigen baas te zijn?
 2. Ben ik bereid om risico’s te nemen en uit mijn comfortzone te stappen?
 3. Kan ik omgaan met onzekerheid en onvoorspelbaarheid?
 4. Heb ik de nodige vaardigheden en kennis om een eigen bedrijf te runnen?
 5. Pak ik nieuwe zaken snel op en hoe reageer ik in nieuwe situaties?
 6. Kan ik zelfstandig werken en mijn eigen agenda beheren?

Als je positief kunt antwoorden op deze vragen, is de kans groot dat zelfstandig ondernemen iets voor jou is.

Is zelfstandig ondernemen iets voor mij?

Waarom je gaat ondernemen is voor iedereen anders. Waar de een juist kaan ondernemen voor de vrijheid kiest de andere voor interim-klussen voor de afwisseling. De meeste mensen kiezen voor het ondernemerschap voor:

 1. Vrijheid en flexibiliteit
 2. De afwisseling & uitdaging
 3. Impact maken met kennis & ervaring
 4. Eigen baas zijn
 5. Focussen op wat je echt leuk vindt
 6. Financiële groei
 7. Persoonlijke ontwikkeling
 8. Creatieve vrijheid
 9. Een gat in de markt gevonden
 10. Verantwoordelijkheid
Partner drinkt koffie op kantoor FYBE

Zou ik een goede ondernemer zijn?

Nu je weet wat er bij het zelfstandig ondernemerschap komt kijken en wat de voordelen zijn, is het tijd om te onderzoeken of je de eigenschappen bezit die een goede ondernemer kenmerken. Hoewel er geen vast profiel is voor een succesvolle ondernemer, zijn er enkele eigenschappen die vaak worden gelinkt worden als sterke ondernemerseigenschappen.

 1. Zelfmotivatie
 2. Doorzettingsvermogen
 3. Creativiteit
 4. Goed in netwerken
 5. Besluitvaardigheid
 6. Flexibiliteit
 7. Leergierigheid

Hoewel deze eigenschappen een goede basis vormen voor ondernemerschap, betekent niet dat je al vanaf de start overal goed in moet zijn. Sterker nog, sommige eigenschappen leer je juist met de tijd en ervaring die je opdoet. Als ondernemer bijvoorbeeld dien je vakinhoudelijke kennis te hebben. Aan de andere kant moet je ook een beetje verstand hebben van marketing en sales hebben. Vakgebieden waar je bij de start misschien nog niet zoveel kennis & kunde over hebt, maar die ook zeker te leren zijn. Onze tip is om je te verdiepen en jezelf te ontwikkelen. Zelfstandig ondernemen is ook investeren in jezelf.

Het starten als zelfstandig ondernemer is een spannende stap. Het vereist passie, vastberadenheid en de bereidheid om risico’s te nemen. Hopelijk heb je door deze blog een antwoord gekregen of het ondernemen iets voor jou zou zijn. Ben je Financial en overweeg je te gaan ondernemen? Neem contact met ons op, want we sparren graag eens met je over je ambities en zijn benieuwd hoe we kunnen helpen die te realiseren met ons partnership.

Gerelateerde verhalen

 • Header blog Personal branding tips
  Personal branding tips: 5x hoe jij binnen no-time opvalt
 • Banner FYBE Scale-up CFO
  Waarom een Scale-up CFO cruciaal is voor jouw groeiende onderneming
 • Mark gaat van zelfstandig ondernemen naar samen ondernemen.