’Zzp’ers in financiële dienstverlening staan samen sterker’

Als zzp in de financiële dienstverlening bestaat er weinig ruimte voor netwerken en ontwikkeling. Dat ontdekte Dedmer Taekema toen hij als consultant voor zichzelf wilde beginnen. Op zijn platform FYBE brengt hij zzp’ers bij elkaar. „Een collectief is zo veel waard, zeker in de financiële dienstverlening.”

Taekema beschouwt de sector als een cowboywereld. „Zelfstandigen gaan van opdracht naar opdracht via detacheerders die forse percentages rekenen en weinig leveren. Intussen is er weinig tijd om aan jezelf te werken, terwijl zzp’ers dat in crisistijd hard nodig hebben. Ze gaan stunten met hun tarief en bemiddelaars spelen daar slim op in.” 

Zijn startup FYBE moet hiervoor de oplossing zijn: een collectief voor zzp’ers in de financiële dienstverlening, dat de krachten bundelt en inzet op sales, netwerk, kennisdeling en het sociale aspect. Leden krijgen een totaalpakket aan diensten tegen een omzetvergoeding, die deels wordt terug geïnvesteerd in het platform. Ook FYBE krijgt een percentage. 


Lees ook: Flexibilisering van de arbeidsmarkt: trend of pandemieperikelen?  


Salestraining

Wie geen omzet maakt betaalt niets, maar mag wel gebruikmaken van de diensten. Het is daarom ook in ons belang dat leden klussen binnenhalen”, aldus Taekema die één salesmanager in dienst heeft. Die helpt bij de acquisitie en matcht opdrachten met het juiste lid. Daarnaast neemt FYBE alle zzp-administratie uit handen, biedt hij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en lopen er gesprekken met verzekeringspartijen voor een AOV. „En je kunt afspraken maken over tarieven.” Zo kunnen de leden zich richten op het uitvoeren hun zzp-opdrachten in de financiële dienstverlening.  


Als het gaat om het vinden van opdrachten kennen we de schijf van FYBE. 


Ook ontwikkeling is een belangrijke pijler. „Denk aan een sessie met een salestrainer en marketeer over personal branding: Waarom is personal branding belangrijk en hoe onderscheid je je? Praat je vanuit inhoud en weet je ingangetjes te creëren?” Onlangs was er ook een kennissessie over ’de toekomstgerichte controller’. „Het is waardevol om zzp’ers inzicht te verschaffen in ontwikkelingen die op ze afkomen in de financiële dienstverlening en hoe ze daaropin kunnen spelen.” 

Aanvulling

Naderhand worden vaak onderling contacten gelegd en opdrachten gedeeld. Op het gebied van netwerken werkt Taekema samen met The Future Group, een soortgelijk collectief voor de IT-sector: „Finance en IT vullen elkaar mooi aan.”

Op vrijdagen kunnen leden co-worken op kantoor. Althans, dat was het plan voordat de pandemie uitbrak. „Alles verloopt al sinds het begin online en dat is wel lastig. Voor een webinar werkt het prima, maar even naborrelen is er niet bij.”

De huidige partners van FYBE zijn voornamelijk controllers en interim CFO’s, maar de sector is breder. „Ook risk managers of dataspecialisten passen er goed tussen.” Leden werven gebeurt via via en met hulp van LinkedIn. Potentiële leden worden uitgenodigd voor sessies om de sfeer te proeven, of melden zichzelf – ook wanneer ze nog in loondienst zijn. „Veel Finance professionals in de financiele dienstverlening overwegen te gaan zzp-en, maar durven het niet ’alleen’ te doen.”

Selectie van zzp’ers in de financiële dienstverlening

Selectie vindt wel plaats. „Lidmaatschap vergt toewijding. We gaan bij een aanmelding ook eerst in gesprek met de huidige groep: past deze persoon erbij?” Freelance consultant Mark Oude Avenhuis was een van de eerste leden. “Ik heb diverse opdrachtgevers en hoop met mijn netwerk andere leden aan klussen te helpen. Andersom hoop ik, als dat nodig is, ook gebruik te kunnen maken van hun netwerken. Maar dat is niet de belangrijkste reden voor mijn lidmaatschap. Het gaat echt om die vaste basis van collega’s om samen te leren en te sparren.” 


Lees ook: Mark gaat van zelfstandig ondernemen naar samen ondernemen.


Taekema ziet in deze vorm van freelancen de toekomst. „Het aantal zelfstandigen groeit en bedrijven hebben een steeds grotere flexibele schil. Je ziet sectoren naar elkaar toe groeien, dus hopelijk gaan we ook steeds meer samenwerken met andere branches. Wij zijn er klaar voor.”

Overtuigd dat zzp in de financiële dienstverlening door de samenwerking op te zoeken leidt tot meer successen? Meld je vrijblijvend aan voor een gesprek.

Gerelateerde verhalen

  • Banner casestudy Joel en Martin - 1
    Een succesvolle samenwerking: Martin en Joël bij CIMC Liquid Process Technology
  • Welke impact hebben de verkiezingen op zzp'ers - uitgelicht 1
    Een nieuw politiek landschap: Welke impact hebben de verkiezingen op zzp’ers?
  • Mark gaat van zelfstandig ondernemen naar samen ondernemen.