Mark gaat van zelfstandig ondernemen naar samen ondernemen.

Het begin

Na een jaar gewerkt te hebben bij de start-up van ARAG werd besloten deze te verhuizen naar Keulen. Op dat moment zie ik (partner – Mark Oude Avenhuis) 3 opties in mijn carrière:

1. Mee naar Keulen.

2. In dienst gaan als consultant.

3. Starten als freelancer.

Het was voor mij snel duidelijk dat ik de optie als ondernemer wilde onderzoeken. De afwisseling van de eigen gekozen projecten en de vrijheid zijn daarin mijn belangrijkste drijfveren. Na 3 jaar als zelfstandige en leuke projecten bij Backbase, De Bijenkorf, Intergamma en King Louie kwam ik erachter dat ik 1 ding mis als zelfstandige: iets opbouwen met collega’s. Uiteraard werk ik veel samen tijdens een project, maar daarna heb je nog even contact en dan wordt dat vaak minder. Logisch overigens, maar ik mis de lange termijn verbinding en een gezamenlijk langer termijn doel. Op dat moment komt FYBE op mijn pad. Een vernieuwend concept en na een paar goede gesprekken met Dedmer ben ik in mei 2020 aangesloten als FYBE partner.

Wat is FYBE voor mij?

FYBE geeft mij het sociale aspect van de community, het kenniscomponent en het pionieren in een start-up. Daarnaast zet FYBE ook in op sales en het uitbouwen van het gezamenlijke netwerk. We vinden dat je als groep meer impact maakt, terwijl de vrijheid van ondernemershap behouden blijft.

Hoe was mijn eerste jaar?

Met mij sloten 3 andere partners zich ook aan bij FYBE. Wat een mooi begin van FYBE en zeker in de crisis waarin de wereld op dat moment terecht was gekomen. Maar waar beginnen we? Hoe gaan we onszelf profileren? Allemaal vragen die we onszelf hebben gesteld. Een interessante en leerzame periode wat mij betreft, want in mijn projecten zijn tot op dat moment andere vraagstukken behandeld.

Maar zoals bij elke startende organisatie gaat dat met vallen en opstaan. En daarnaast is mijn eigen inbreng ook anders dan verwacht. Idealiter wilde ik 4 dagen aan projecten werken en 1 dag FYBE helpen opbouwen. Maar vanaf september tot en met mei heb ik meerdere projecten en lukt het mij niet om wekelijks 1 dag met FYBE bezig te zijn. Dit zorgt ervoor dat ik niet dat beetje extra voor FYBE kan doen zoals ik in gedachten had. Tuurlijk draag ik op deze manier ook bij aan de ontwikkeling van FYBE, maar het voelt toch anders.


Lees ook: Eigenaarschap over jouw ondernemerschap


Hoe zie ik de toekomst?

FYBE begint inmiddels meer body te krijgen en met de komst van Lex op business development hebben we ook een extra boost gekregen. Bedrijven en partners weten ons steeds vaker te vinden. Heb ik dan nooit getwijfeld? Ja, dat wel. En dit heb ik ook met Dedmer besproken. We zijn namelijk beide ons eigen en gezamenlijk avontuur aangegaan met FYBE. Maar daarbij heb ik altijd gezegd: we gaan er minimaal 1 jaar voor en daarna evalueren. We zijn inmiddels met 9 aangesloten partners en de eerste rechtstreekse opdrachten zijn ook binnen. Na een goede evaluatie met Dedmer gaan we vol vertrouwen de komende periode tegemoet. Ik krijg energie van het samen ondernemen en de leuke groep finance professionals om me heen. Voor komend jaar verwacht ik dat we veel nieuwe partners en klanten aan ons gaan binden.

‍Heeft het FYBE partnership je interesse gewekt? Download onze whitepaper voor meer informatie.  

Gerelateerde verhalen

  • Administratie op orde
    Administratie op orde: waarom het belangrijk is en hoe je dat doet
  • Banner 4 jaar FYBE -1
    De fybe goes on, terugblik op 4 jaar FYBE Finance
  • Samen opdracht FYBE
    Samen sterk: 5 redenen waarom freelancers duo-opdrachten zouden moeten overwegen