Hoe vind je als freelancer (snel) een opdracht die bij je past: wij delen onze 5 tips

Een nieuwe opdracht vinden, dat kan een stressvol proces zijn. De angst om zonder opdracht te komen is voor vele zelfs een reden om niet voor zelfstandig ondernemerschap te kiezen. Dit is dus iets wat je wil voorkomen, maar hoe zorg je ervoor dat je alles uit je ondernemerschap haalt. Als Freelance Finance community hebben wij bij FYBE Finance ervaring in het (snel) vinden van een opdracht die bij jou past en delen graag onze tips met jou.

1. Netwerken, de nummer één manier om aan een opdracht te komen

Het ligt misschien voor de hand, maar netwerken is en blijft essentieel als zelfstandig ondernemer. Wat beschouw jij als netwerk? Zijn dit de bemiddelingspartijen waarmee je samenwerkt? Of zijn dit de contacten die je hebt in een organisatie zelf? Of misschien allebei? Zowel bemiddelingspartijen of het directe netwerk bij organisaties kunnen je aan een opdracht helpen, met elk voor- en nadelen. We delen ze hieronder. Tot slot is er nog een mogelijkheid om als zzp’er zijnde onderling opdrachten met elkaar te delen.

Tips snel opdracht vinden die bij je past

Het netwerk van tussenpersonen

Om als freelancer snel aan een opdracht te komen is het voor de hand liggend om gebruik te maken van een tussenpersoon oftewel een bemiddelaar. Een bemiddelaar brengt de opdrachtgever en de zzp’er met elkaar in contact. Nu steeds meer mensen kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap groeit daarmee ook het aantal zzp-bemiddelaars. Gezien dit aantal stijgt is het belangrijk om voor jezelf na te gaan met wie je wel en niet samen wil werken. Wat zijn jouw eigen ervaringen? Of vraag in je omgeving eens na naar hun ervaringen. Wanneer je snel een opdracht wil is samenwerken met tussenpartijen vaak de beste keuze. Het invullen van interim-klussen wordt door opdrachtgevers namelijk vandaag de dag vooral geoutsourcet naar hen.

Voor- & nadelen werken met tussenpartijen

Het directe eigen netwerk

Misschien doe je het al, maar het is als zzp’er ook belangrijk om een “eigen” netwerk op te bouwen. Met eigen netwerk bedoelen we (oud)collega’s, familie, vrienden en/of vakgenoten die je een directe ingang geven bij organisaties. Voeg deze mensen toe op LinkedIn, reageer onder hun posts, drink eens een kop koffie of ga samen naar events. Het belangrijkste: blijf in contact. Waar moet je nu op letten bij het opbouwen van een directe eigen netwerk? Niet iedereen is bevoegd om besluiten te nemen over het werken met interimmers. Belangrijk is om na te gaan wie dit wel kan, zoals directeuren, managers & andere eindverantwoordelijke en juist met hen een relatie op te bouwen. Een opdracht uit je eigen netwerk krijgen vergt een lange adem, maar geeft daarom des te meer voldoening.

Voor- & nadelen van een opdracht uit je eigen netwerk.

Als het gaat om het opbouwen van je netwerk is er geen goed of fout. Je bent niet alleen bezig met het bouwen aan een eigen netwerk, soms is het ook handig om een mooi netwerk aan tussenpartijen te hebben. Zorg dat bemiddelaars weten wie je bent en waar je voor staat. Focus je op jouw expertise en proposities. Ga connecties aan met partijen waarvan je weet wat je ervan hebt, maar leg de hoofdfocus op het uitbouwen van je eigen netwerk. Wij zien dat deze manier

Misschien heb je het al zien staan in een vorige afbeelding, maar wist je dat het als zelfstandig ondernemer ook heel waardevol is om de samenwerking met andere op te zoeken? Denk bijvoorbeeld aan sparren over ontwikkelingen in het vakgebied of in de tarieven; maar ook aan het delen van jullie netwerk. Wanneer er een opdracht uit je eigen netwerk komt kan het zo zijn dat je op dat moment niet beschikbaar bent. Zonde, eigenlijk wil je deze relatie helpen. Heb je er al eens aan gedacht om de opdracht door te spelen naar een collega-ondernemer? Samenwerking versterkt namelijk jullie propositie en zowel jij als je collega-ondernemers breiden je netwerk uit.

Vereniging is versterking

2. Zorg voor zichtbaarheid

Je netwerk uitbreiden is mooi, maar daar stopt het niet bij. Het is belangrijk om je netwerk te onderhouden en top-of-mind te zijn en blijven om hier opdrachten uit te halen. Dit kun je op meerdere manier aanvliegen. Door regelmatig updates over jouw professionele prestaties en ontwikkelingen in jouw vakgebied te delen blijf je online zichtbaar. Ook laat potentiële opdrachtgevers hiermee zien wat je kunt en zullen ze sneller aan jou denken.


Lees ook: Waarom is personal branding zo belangrijk als freelancer? Onze 5 tips.


Naast een online zichtbaarheid is fysiek contact ook belangrijk. Ga tijdens je opdracht zoveel mogelijk op kantoor werken en connect met de mensen daar. Dit geeft je de mogelijkheid om jouw toegevoegde waarde goed te laten zien. Daarnaast bouw je zo sneller een relatie met hen op en word je onthouden. Onze ervaring leert dat het juist als freelancer belangrijk is om de binding met de organisatie op te zoeken.

3. Flexibiliteit is het geheime wapen

Het is belangrijk om in gesprek te gaan met de opdrachtgever, luister en pas je daarop aan. Door een voorstel te doen die goed inspeelt op de behoefte van de opdrachtgever vind jij als freelancer sneller de die leuke opdracht. Zo kan de opdrachtgever behoefte hebben aan jouw kennis, maar is het nog onduidelijk in welke mate. Door mee te denken laat je flexibiliteit en inlevingsvermogen zien.


Lees ook: Hoe ga je om de risico’s die je loopt als zzp’er?


Foto Lex & Martin co-worken Arnhem

4. Speel in op de krappe arbeidsmarkt

Het zal je vast niet ontgaan; er zijn veel openstaande vaste vacatures. Is het jou ook al opgevallen dat deze soms wel erg lang openstaan? Vacatures die lastig in te vullen zijn, zijn kansen voor jou. Als interimmer kun je tijdelijk deze vacatures invullen, werk dat blijft liggen kost meer. Neem het initiatief en benader potentiële opdrachtgevers actief. Stuur persoonlijke berichten en toon interesse in hun werk. Een succesformule die wij zien werken.

5. Zelf opdrachten creëren

Het is niet altijd zo dat een opdracht uit een vacature voort hoeft te komen. Wees nieuwsgierig naar de uitdagingen van een organisatie. Waar lopen ze momenteel tegenaan? Kunnen ze jouw kennis en expertise gebruiken bij een specifiek project? Vanuit kennis en propositie kun je ook opdrachten creëren. Zie je momenteel ontwikkelingen waar bedrijven jouw kennis kunnen gebruiken, zoek eens contact met ze.

We hebben tips besproken om als freelancer snel aan een leuke opdracht te komen. Het meest belangrijke is om actief en zichtbaar te zijn in je netwerk en in te spelen op de behoefte van de klant. Het kan soms even duren voordat je de juiste opdracht hebt gevonden, uiteindelijk zal je harde werk en doorzettingsvermogen beloond worden met een leuke opdracht. Een sterk cv zal je ook helpen om op te vallen. In dit blog geven we antwoord op veelgestelde vragen en delen praktische tips om een sterk cv te maken. 

Gerelateerde verhalen

  • Welke impact hebben de verkiezingen op zzp'ers - uitgelicht 1
    Een nieuw politiek landschap: Welke impact hebben de verkiezingen op zzp’ers?
  • Banner 4 jaar FYBE -1
    De fybe goes on, terugblik op 4 jaar FYBE Finance
  • Administratie op orde
    Administratie op orde: waarom het belangrijk is en hoe je dat doet