‘​Freelancen vanuit eigen kracht’​

Vandaag zoeken Martin en ik elkaar op om een dag te co-worken in Amsterdam. We pakken een koffietje samen. ‘Loop niet zo snel, gisteren weer getraind voor de triathlon’ zegt Martin Breukers tegen me. ‘Daar had je toch even geen tijd voor?’ ‘Ik heb alles zo goed als het kan voor mijn opvolger neergezet bij Mobility Invest Group en de overdacht is nu in de afrondende fase. Dus op naar de volgende finish!’

Martin ken ik inmiddels anderhalf jaar als freelancer. We werken vaak een dag samen, waardoor wij elkaar inmiddels goed kennen en er lol in hebben om een dag samen te werken. Naast dat hier veel inzichten en kansen uit komen, blijft voor ons de sociale factor erg belangrijk.

Van wat ik ervaar, heeft elke freelancer eigen afwegingen om te gaan freelancen. Dit kan om voor de hand liggende redenen zijn, zoals vrijheid of meer inkomsten. Van veel van de vrije vogels in mijn netwerk durf ik echter te zeggen dat het geboren freelancers zijn. Waarom? Het zit in hun karakter om de variatie en uitdaging op te zoeken. Zij genieten van projectmatig werken, van betekenis willen zijn en onderdeel te zijn van de groei in een organisatie. Zo ook Martin.

Horend dat Martin nagenoeg klaar is bij zijn opdrachtgever, en hij actief traint, zie ik overeenkomsten met het hierboven genoemde projectmatige freelance-profiel. Het maakt mij nieuwsgierig naar zijn persoonlijke drijfveren. We raken in gesprek over zijn loopbaan en de reis naar het zelfstandig ondernemerschap.

‘Ik had voor mijzelf nog onbeantwoorde vragen die terugkeerden bij elke werkgever’

Martin vertelt mij dat hij twee jaar geleden heeft gekozen voor een aangeboden loopbaancoaching-traject bij zijn vorige werkgever. Hij is hun hier overigens nog steeds dankbaar voor. Vanzelf ging dit niet, hij moest hier wel naar toe groeien. Hierbij hielp een eerder leiderschapstraject wat hij heeft gevolgd op de Canarische Eilanden (Koersverleggend Leiderschap). ‘Ik had voor mijzelf nog onbeantwoorde vragen die terugkeerden bij elke werkgever’.

‘Het coachings-traject wees uit dat ik heel doelgericht ben, van uitdagingen houd, positief ben ingesteld èn mezelf wil blijven ontwikkelen. Ik ben geen verkenner maar een reiziger. Ik wil doelen behalen, ook privé. Daarom vind ik het leuk om met sporten iedere keer nieuwe uitdagingen aan te gaan, zo houd ik mij bezig met marathonlopen, maar heb ik dit jaar ook een halve triathlon gedaan. Ik presteer ook zakelijk het beste met doelmatig werk en dan het liefst op een projectmatige manier, omdat je dan concreet naar een uitkomst toe kan werken. Die eigenschap zie je dus niet alleen privé, maar ook zakelijk.

Lees ook: Verbindend freelancen in Finance: Anjo over hoe zij alles uit haar ondernemerschap haalt.

Martin op fiets trainen

‘Voor mij is ondernemen breder dan alleen de juiste opdracht vinden’

Maar hoe ga je dan doel- en projectmatig werken? Waar kan ik dat doen? Vanuit zijn drijfveren en kernwaarden heeft Martin zodoende voor zichzelf besloten dat hij moest gaan voor het zelfstandig ondernemerschap. Zo sociaal als ik hem ken, realiseerde hij zich ook dat het zelfstandig ondernemerschap eenzaam kan zijn. ‘Ik houd zelf erg van team-playing, plezier, ontwikkeling en samenwerken. Er ontbrak nog een deel van de puzzel. Hoe ga ik daar invulling aangeven? In mijn zoektocht heb ik gesprekken gevoerd met verschillende partijen. Zodoende kwam FYBE op mijn pad; een samenwerking van ondernemende freelance financials die opdrachten, netwerk en kennis delen. Voor mij is ondernemen breder dan alleen de juiste opdracht vinden. De sociale component en mijzelf verbinden met andere ondernemers vind ik erg veel waarde toevoegen. Zodoende vond ik met FYBE mijn missende puzzelstuk.’

‘De sociale component en mijzelf verbinden met andere ondernemers vind ik erg veel waarde toevoegen’

Met de voornoemde drijfveren en conclusies in zijn achterzak weet Martin waar zijn propositie waarde toevoegt. Op die manier komen de juiste opdrachten op een natuurlijke manier op zijn pad. Hij gaat de gesprekken open en eerlijk vanuit zijn intrinsieke waarden aan, waardoor hij dicht bij zichzelf blijft en opdrachten doet die hij ook werkelijk leuk vindt om te doen.

Met de Mobility Invest Group (‘MIG’) vond Martin de match. Bij MIG waren de juiste elementen aanwezig die de drijfveren van Martin beantwoordden: veel dynamiek in een jonge organisatie die hard groeit en waar finance neergezet kan worden. Martin heeft zijn volgende opdracht overigens al binnen. Deze kans is vanuit zijn huidige opdracht ontstaan en levert Martin weer de variatie en uitdaging waar hij energie van krijgt.

‘Mijn advies aan professionals die de stap naar zzp’en overwegen is dat je uit moet gaan van je eigen kracht’

Wat heeft anderhalf jaar zelfstandig ondernemerschap Martin opgeleverd? ‘Mijn energieniveau is zowel zakelijk als privé veel hoger dan voorheen toen ik nog in vaste dienst zat. Dat komt omdat ik nu invulling kan geven aan mijn kernwaarden. De vrijheid van het freelancen betekent ook dat ik nu goed invulling kan geven aan mijn sportambities en op een doordeweekse dag met mijn kinderen naar het museum kan.’

‘Mijn advies aan professionals die de stap naar zzp’en overwegen is dat je uit moet gaan van je eigen kracht. Houd het dicht bij jezelf en laat je niet beïnvloeden door belemmerende overtuigingen. Op het moment dat je goed helder hebt wie je bent, wat je kan en wat je wil ontmoet je vanzelf de juiste mensen en de juiste opdracht, aangezien dit zich vertaalt in een oprecht enthousiasme en werkplezier’

Lees ook: De kracht van FYBE: een terugblik op de afgelopen 3 jaar.

Gerelateerde verhalen

  • Banner FYBE Finance Jaarverslag 2023
    Het FYBE Finance jaarverslag van 2023
  • Welke impact hebben de verkiezingen op zzp'ers - uitgelicht 1
    Een nieuw politiek landschap: Welke impact hebben de verkiezingen op zzp’ers?
  • Banner FYBE Scale-up CFO
    Waarom een Scale-up CFO cruciaal is voor jouw groeiende onderneming