Verbindend freelancen in Finance: Anjo over hoe zij alles uit haar ondernemerschap haalt

Betekent zelfstandig ondernemerschap ook perse alleen ondernemen, of haal je juist meer uit het ondernemerschap door samenwerking? Zelf heb ik de laatste vraag positief beantwoord zien worden door mijn samenwerking met Anjo Wielemaker. Samen met haar maak ik deel uit van het freelancers-collectief FYBE, waarbij zij geldt als bouwsteen en verbinder in de community. Wat betekent samenwerken voor Anjo, en waardoor behaalt zij hier succesvoller ondernemerschap mee?

De start van het interim avontuur

Anjo begon haar carrière bij EY, waarbij zij haar klanten voornamelijk in het MKB en vastgoed had. Als communicatief en ondernemend persoon genoot zij van het schakelen met ondernemers en het spreken van de taal en het denken van de ondernemer. Na 13 jaar, en op het punt om partner benoemd te worden, vroeg zij zich af of ze haar geluk nog wel in de accountancy zou vinden. “Het vak veranderde erg van het als accountant zijn van meedenkende partner naar het zijn van controlerende factor. De vele checklisten namen het plezier weg.” Zij besloot het interim-avontuur aan te gaan. Eerst op detacheringsbasis, na enkele jaren als freelancer.

De ideale sparringpartner

Met haar rugzak aan MKB-ervaring was en is zij de ideale sparringpartner voor elke ondernemer. Voor haar is het in staat zijn om snel verbanden te leggen en het kunnen spreken van de ondernemerstaal in combinatie met haar EY-ervaring de succesfactor geweest tot het worden van een bekende freelancer binnen het MKB en vastgoed. In haar opdrachten focust zij zich o.a. op het neerzetten van structuren, professionalisering en het puin ruimen. “Je kracht in het MKB laat je zien door je mouwen op te stropen en niet te beroerd te zijn om ergens bij te springen. Ga voor kwaliteit en maak het altijd af”.

Altijd een oplossing door het delen van het netwerk

Na een vaste CFO positie bij MVGM, koos Anjo weer voor het freelancen. Hoewel erg succesvol, mistte Anjo iets in haar ondernemerschap. Voor het gevoel kon zij hier meer uithalen door de samenwerking op te zoeken met andere freelancers. Veelal krijgt Anjo de vraag of zij beschikbaar was, waar ze nee op moest antwoorden waardoor zij haar opdrachtgever niet kon helpen.

Geen nee meer verkopen

Het zich verenigen met andere freelancers betekent voor Anjo dat zij haar opdrachten en netwerk nu kan delen met andere freelancers. Zij verkoos dit niet te doen binnen een vrijblijvend netwerk, maar binnen een samenwerking met meer commitment naar elkaar toe, zodat zij haar opdrachtgevers verbindt met freelancers die zij zelf goed kent en kan vertrouwen op hun kwaliteit. “Ik ben in staat om een opdrachtgever altijd te helpen doordat ik kan putten uit een kwalitatief netwerk van collega-freelancers waarvan ik weet dat er een oplossing komt. Ik heb een goed netwerk wat mij dierbaar is, en nu hoef ik geen nee meer te verkopen”

“Door de samenwerking komen er ook kansen mijn kant uit, zoals een cfo-for-a-day opdracht die ik naast mijn klus bij Damen doe”.

Als een ware linkin pin brengt Anjo vele opdrachten binnen bij FYBE waarbij deze opdrachten worden binnengekopt door het collectief. Dit is geen eenrichtingsverkeer, op haar beurt pakt Anjo graag leuke CFO-for-a-day klussen op die haar collega-freelancers aandragen: “Door de samenwerking komen er ook kansen mijn kant uit, zoals een cfo-for-a-day opdracht die ik naast mijn klus bij Damen doe”.

Anjo bemerkt dat juist door samen te werken met andere freelancers die zij goed kent, opdrachtgevers ook snel enthousiast zijn over de voordelen hiervan. “Ik leg altijd uit dat ik onderdeel ben van een collectief en opdrachtgevers reageren erg enthousiast: zij binden immers een pool van kwalitatieve interimmers aan zich, met daarbij alle kennis en kunde die aanwezig is.” Het feit dat er geen bemiddelingspartij tussen zit die ook een belang heeft, zorgt naar haar ervaringen voor meer transparantie, vertrouwen en eerlijke tarieven. “Maar de allerbelangrijkste factor voor mij in de samenwerking is dat ik altijd een oplossing weet te brengen”

Met haar ervaring frisse inzichten brengen

Momenteel zit Anjo fulltime op een opdracht bij Damen Yachting: “Damen is een echt familiebedrijf met een persoonscultuur wat momenteel behoorlijke uitdagende tijden beleeft”. Zij merkt dat als externe en door haar ervaring zij goed op gelijke voet kan staan met de CFO en zodanig als eerlijke sparringpartner kan optreden. In haar opdracht houdt zij zich bezig met accounting vraagstukken, een SAP-implementatie en het bouwen van een team, met daarbij de nodige structuren. Rode draad van haar opdrachten is om de finance-organisatie future proof te maken, met daarbij alle facetten.

“Als externe breng je frisse inzichten die de organisatie intern kan verbinden.”

Wat is haar insteek?: “De oplossing: voor de formele details en vraagstukken is het vaak genoeg gewoon de mouwen opstropen en niet lullen maar poetsen. Het gaat niet om de functie maar om de rol vakinhoudelijk. Met mijn ervaringen kan ik dingen opzetten en teams bouwen. Je helpt mensen anders te leren denken en kijken. Als externe breng je frisse inzichten die de organisatie intern kan verbinden.”


lees ook: ‘​Freelancen vanuit eigen kracht’​


Naast haar opdrachten treedt Anjo ook op als lid van SER-topvrouwen, waardoor ook weer diverse kansen voorbijkomen. Rode draad voor Anjo in haar ondernemerschap is dan ook om de verbinding met gelijkgestemden op te zoeken. “Door samen te ondernemen en verbinding op te zoeken, haal ik veel meer uit mijn ondernemerschap en ben ik zelf future proof als freelancer.”.

Gerelateerde verhalen

  • Header blog Personal branding tips
    Personal branding tips: 5x hoe jij binnen no-time opvalt
  • Header blog Finance as a Service
    Finance as a Service: Het ideale alternatief voor start-ups, scale-ups en het MKB
  • Welke impact hebben de verkiezingen op zzp'ers - uitgelicht 1
    Een nieuw politiek landschap: Welke impact hebben de verkiezingen op zzp’ers?