Finance as a Service: Het ideale alternatief voor start-ups, scale-ups en het MKB

In een tijd waarin bedrijven steeds meer behoefte hebben aan financiële expertise, staan start-ups, scale-ups en het MKB voor aanzienlijke uitdagingen. Ze hebben vaak te maken met een krappe arbeidsmarkt, moeite met het vinden van getalenteerde (financiële) professionals en beperkte middelen om volledige financiële afdelingen op te zetten. Daarom is Finance as a Service (FaaS) een uitstekend alternatief dat veel voordelen biedt voor deze bedrijven.

FaaS (of for a day) is een oplossing die je kan typeren als een fractionele inzet van een professional. Deze professionals zijn vaak freelancers die op deeltijdbasis voor verschillende bedrijven werken.

Ervaring in huis halen met Finance as a Service

Een van de belangrijkste problemen waar start-ups, scale-ups en het MKB mee te maken hebben, is de moeilijkheid om talent te vinden en aan te trekken. De financiële sector heeft een competitieve arbeidsmarkt, waarin ervaren professionals vaak al in dienst zijn bij de wat grotere ondernemingen. Zij hebben de resources voor het invullen van een fulltimebaan. Kleinere bedrijven daarentegen hebben vaak moeite om gekwalificeerde financiële medewerkers aan te trekken. Ze hebben niet de financiële middelen om te concurreren tegen de grotere bedrijven. Daarnaast hebben ze soms ook niet het werk om een fulltime CFO- of controller rol in te vullen.

Een FaaS-oplossing biedt uitkomst. Hiermee kunnen ze makkelijker professionals met veel ervaring aan hun binden. FaaS-financials lopen rond bij verschillende organisaties en nemen knowhow mee. Waarom dit zo fijn is? Ze weten wat hen te doen staan en kunnen snel resultaten boeken. Dit scheelt veel tijd.

Fotoshoot-FYBE-Jesaja-scaled

Kennis van het collectief

We zien als FYBE een belangrijk voordeel voor organisaties om samen te werken met een freelancer die aangesloten is bij een community. Je lift mee op de gedeelde kennis binnen de community. De freelancers hebben toegang tot een schat aan informatie en ervaringen, waardoor ze jouw project kunnen verrijken met waardevolle inzichten en creatieve oplossingen. Zo voeren ze bijvoorbeeld regelmatig boeiende discussies met collega-ondernemers, volgen inspirerende trainingen en wonen ze evenementen bij.

Op- en afschalen: flexibel & aangepast op de behoefte

Een van de grote voordelen van FaaS is de mogelijkheid om op en af te schalen op basis van de behoeften van het bedrijf. Vooral voor het mkb en groeiende bedrijven is deze flexibiliteit van onschatbare waarde. FaaS stelt bedrijven in staat om financiële diensten op aanvraag te verkrijgen, zodat ze kunnen opschalen wanneer dat nodig is en kosten kunnen besparen wanneer de behoefte afneemt. Dit stelt bedrijven in staat om hun financiële middelen efficiënt te beheren en zich te concentreren op hun kernactiviteiten.

Partner drinkt koffie op kantoor FYBE

FaaS professionals kunnen ook helpen bij specifieke projecten zoals het voorbereiden van financieringsrondes of het verbeteren van financiële functies. Een scale-up weet soms nog niet helemaal hoe een bepaalde rol vormgegeven moet worden en of deze de waarde heeft.

Wij zien Finance as a Service niet als een vluchtig alternatief voor het mkb & groeibedrijven. We geloven in een langdurige relatie en betrokkenheid. Vergelijk het met je huisarts. Je komt er niet dagelijks en je hebt hem of haar niet altijd nodig. Mocht je de huisarts nodig hebben is het fijn als die je medische geschiedenis kent. Deze langdurige betrokkenheid stelt de CFO of Controller ‘for a day’ in staat om op de hoogte te blijven van de financiële uitdagingen, doelstellingen en ontwikkelingen van het bedrijf. Ze kunnen met deze kennis & ervaring gepersonaliseerde en strategische financiële ondersteuning bieden en proactief meedenken voor toekomstige uitdagingen.


Lees ook: Casestudy iwell: Co-founder iwell over de financiële uitdagingen als scale-up en de waarde van business controller Mark hierin


Inspringen wanneer nodig

Als collectief maken we nog een extra stap als het gaat om flexibiliteit. Het klinkt heel erg logisch, maar gebeurt naar onze mening nog te weinig: het op bepaalde expertisevlakken inschakelen van collega-ondernemers. Een ervaren freelancer heeft zeker veel kennis om mee te brengen, maar is ook niet het ‘schaap met vijf poten’. Iedereen heeft zijn eigen specialiteit. Binnen onze community geloven we in elkaar versterken in kennis en kunde. Wil een onderneming PowerBI implementeren? Dan is het toch fijn als de freelancer hiervoor de hulp van een mede-Fyber kan inschakelen.


Lees ook: Een community als jouw interim oplossing


Finance as a Service als concurrerend alternatief

Naast het probleem van het vinden van talent, hebben start-ups, scale-ups en het MKB vaak beperkte financiële middelen. Het opzetten van een volledige interne financiële afdeling kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, denk aan salarissen, secundaire arbeidsvoorwaarden en infrastructuur. Daarnaast geldt natuurlijk de regel: hoe meer ervaring des te duurder de professional. Dat terwijl ervaring juist in jonge dynamische bedrijven des te gewenst is.

FaaS biedt een kosteneffectieve oplossing. Bedrijven betalen alleen voor de specifieke diensten die ze nodig hebben, zonder de hoge kosten van een fulltime medewerker. Door gebruik te maken van FaaS kunnen bedrijven besparen op salarissen, wervingskosten en opleidingsuitgaven. Hierdoor blijft er meer financiële ruimte over voor kernactiviteiten en groei.

In het Financieel Dagblad wordt dit in het artikel “Kluseconomie dringt door tot de bestuurskamer” door Claire Tange mooi omschreven. Een for a day professional of, zoals zij dit noemen, een fractioneel bestuurder kan zich in de dagen dat hij of zij werkzaam is voor de organisatie richten op de zaken waar hij of zij goed in is. Zo wordt de tijd efficiënt benut en is dit kostentechnisch interessant.

Kortom: FaaS is hét alternatief voor start-ups, scale-ups en het MKB. Dit hebben we ook gezien bij onze opdrachtgever Avi Air. Hier heeft onze scale-up CFO Alain als Business Partner de financiële processen geherstructureerd en Power Bi geïmplementeerd.

Gerelateerde verhalen

  • Samen opdracht FYBE
    Samen sterk: 5 redenen waarom freelancers duo-opdrachten zouden moeten overwegen
  • Header casestudy iwell met Mark, Dedmer & Harm
    Co-founder iwell over de financiële uitdagingen als scale-up en de waarde van business controller Mark hierin
  • Banner blog Tom Overwijn (parttime CFO Maatbeveiliging)
    Pionieren in de wereld van zelfstandig ondernemen: Parttime CFO en financieel strateeg Tom Overwijn