Eigenaarschap over jouw ondernemerschap

4 maart 2020, de officiële oprichting van FYBE. De langgekoesterde droom om te gaan ondernemen ging in vervulling. Vol goede moed en energie zette ik een vernieuwend concept op in de finance markt. Amper drie weken later, op 23 maart ging Nederland op slot door de eerste intelligente lockdown. De lockdown bracht veel onzekerheid en tijd om te filosoferen over de mogelijke impact van deze pandemie. Het antwoord? Niemand wist eigenlijk wat er ging of stond te gebeuren.

Een bijzonder moment om te starten kan je het zeker noemen. Waar kort daarvoor de interim-finance professionals een bijzonder goede uitgangspositie hadden, stonden vele binnen no-time op straat zonder uitzicht op een nieuwe opdracht.

Was dit de juiste keuze?

Ondertussen kreeg ik de uitdaging om met FYBE een nieuw verhaal te vertellen, maar zaten opdrachtgevers en (aankomend) interim-professionals hier wel op te wachten? Ik bespeurde veel onrust en onzekerheid onder interimmers: geen uitzicht op een nieuwe opdracht, gestunt met tarieven en een toenemende uitvlucht naar het veilige vaste dienstverband. Een veel gehoorde opmerking en aansluitende vraag die ik in deze periode kreeg is: ‘het zal wel lastig zijn om nu te gaan ondernemen’ en ‘als je dit geweten had, was je dan wel begonnen met ondernemen?’ Wederom een vraag die je zelf niet kan beantwoorden. Bijzonder, want ik stelde die vraag minstens 10x per dag aan mezelf.

Conclusie? ‘Market timing’ kunnen we niet beïnvloeden, ‘Time in the market’ daarentegen wel. In eenvoudig Nederlands: ‘Beginnen is beter dan wachten’. Een crisis geeft ook kansen, bovendien stonden interim-financials veel meer open om het gesprek aan te gaan. Een belangrijk moment om goed op te letten, te luisteren en te analyseren waar de kansen en uitdagingen lagen.

Drie typen interim-professionals

In dat jaar heb ik drie typen interim-professionals leren kennen die ik nog dagelijks tegenkom, ik licht ze graag toe:

1. De zzp’er

Is puur en alleen opzoek naar een interim-opdracht, investeert zeer beperkt in zijn of haar eigen netwerk. Gefocust en goed op de inhoud, ziet niet directe meerwaarde in samenwerking of duidelijke positionering. Is sterk afhankelijk van bemiddelaars;

2. De specialist:

Heeft een duidelijke visie over type het opdrachten, focust zich vaak op een niche of kiest voor een specialisatie. Onderhoud het netwerk redelijk goed, werkt daarentegen in beperkte mate samen of ziet daar geen voordelen in;

3. De ondernemer:

Zoekt de verbinding met andere interimmers. Wil vakinhoudelijk graag sparren met collega-ondernemers en investeert in ontwikkeling. Gelooft in de kracht van samenwerken en ziet belangrijke voordelen in het delen van elkaars netwerk.

Ontwikkelingen in de markt

Voor elk van de bovengenoemde types is er ruimte in de markt, al heb ik ervaren dat de zzp’er het vooral zwaar heeft gehad afgelopen jaar. Ik ben ervan overtuigd dat je actief moet (blijven) investeren in netwerk, kennis en ontwikkeling. Alleen dan blijf je relevant als kennis-ondernemer en word je ‘gekocht’.

Een andere ontwikkeling die ik heb geconstateerd? De afhankelijkheid van bemiddelaars is zorgelijk te noemen. De slimme databases van veel van deze partijen hadden bij een gebrekkige vraag ineens geen draagkracht meer als je niet in de top 10% valt. De onafhankelijke interim-professional blijkt zo ineens toch heel afhankelijk te zijn. Overigens is dit bijzonder logisch te verklaren: Als eenpitter is het bijna onmogelijk om zowel goed te zijn als tijd te hebben voor acquisitie, branding, netwerken en ontwikkeling. Je bent tenslotte druk om vakinhoudelijk waarde toe te voegen bij de opdrachtgever.


Lees wat de schijf van FYBE inhoudt


Vrijheid en verbinding

Bij FYBE focussen we op het groeien met voornoemde type 3, de ondernemer. In verbinding en samenwerking zien wij de toekomst van de interim-markt. Het FYBE-concept biedt de vrijheid van ondernemerschap en tegelijk de kracht van verbinding. Ondernemen met een eigen visie maar met de kracht van een gilde van de 21ste eeuw.

Hoe neem jij eigenaarschap over jouw ondernemerschap? Join the FYBE-community.

Gerelateerde verhalen

  • Voordelen duo-opdracht voor opdrachtgevers
    Meer waarde en minder kosten: de voordelen van duo-opdrachten voor jou als opdrachtgever
  • Banner blog casestudy Hans Tuytel Picturae
    Een echte generalist: Hoe Fyber Hans Picturae ondersteunt als Interim CFO 
  • KNOCK OUT BOX III banner by Arthur Goedkoop
    KNOCK OUT BOX III