‘​In charge van je eigen werkplezier’​

Als freelance collega’s zoeken Eddie en ik elkaar vaak op om eens een dag te co-worken of voor een lunch samen, zo ook vandaag. Deze gezamenlijke momenten brengen als deel van onze samenwerking altijd frisse en hulpvolle inzichten op. Het leek mij daarom leuk dit keer een verslag van onze lunch op papier te zetten en Eddie te bevragen waar voor hem de kracht van samenwerking ligt.

Eddie heeft momenteel twee opdrachten; die van (interim) Finance Director bij IDTV en één als Interim Senior Controller bij Beeld & Geluid. Beide organisaties begeven zich in de mediahoek, een voor hem bekende branche. Na een dienstverband als auditor bij EY, ging hij aan de slag als controller bij EMI Music en vervolgde zijn carrière in loondienst als business controller bij de NPO.  In 2021 koos hij voor het zelfstandig ondernemerschap, waarbij hij niet per se op zoek was naar opdrachten in de mediawereld. “Maar het is een wereld die me erg aanspreekt, vanwege de creativiteit en levendigheid van deze branche”.

“Freelancen is een stukje onvoorspelbaarheid in positieve zin”

Freelancen was voor Eddie de juiste keus om te ontdekken wat meer er te beleven valt in het vakgebied binnen diverse organisaties. “Met freelancen kan je in korte tijd veel meer zien, je eigen merk neerzetten en een werkwijze hanteren die bij je past en waar je ook zelf voor staat. Je bent nog meer in charge van je eigen werkplezier”. Voor Eddie gaf freelancen hem de vrijheid, variatie en verantwoordelijkheden die een vaste job hem niet per se konden bieden, “een stukje onvoorspelbaarheid in positieve zin”. De beslissing was niet zomaar gemaakt; “je bent geneigd de stap uit te stellen omdat je onzeker bent over wat je precies kan bieden. Maar het perfecte moment komt niet. Op een gegeven moment moet je vertrouwen hebben en er gewoon voor gaan”. Aldus geschiedde: Na een grondig onderzoek, door met veel mensen te praten over hun carrièrepad en hun drijfveren en daarbij ook goed naar zichzelf te kijken heeft Eddie uiteindelijk de stap gezet.

“Nadenken over wie je bent en wat je merk moet uitstralen is belangrijk. Het brengt focus aan en geeft je richting, voor jezelf en je mogelijke opdrachtgevers”

Één van de eerste dingen waar hij mee begon, was het neerzetten van zijn ‘brand’. “Nadenken over wie je bent en wat je merk moet uitstralen is belangrijk. Het brengt focus aan en geeft je richting, voor jezelf en je mogelijke opdrachtgevers.” Een mooie website (www.fawe.nl) en eigen methode (B.O.X.) zijn neergezet, wat volgde was het vinden van de opdracht. Eddie’s sociale karakter liet hem al snel veel netwerken. Ook schreef hij zich in bij enkele bemiddelingspartijen, maar kreeg daar enkele slechte ervaringen mee. ‘Het voordeel van zulke partijen is dat ze een gigantisch netwerk hebben, maar ze willen vooral snel scoren.’ Dus zijn voorkeur genoot het uitbouwen van zijn eigen netwerk. Hierbij genoot hij vooral van het sneeuwbaleffect van netwerken, maar merkte ook: “het voordeel houd je erin, het nadeel haal je eruit.”

Op het moment dat ik met Eddie in contact raakte, was ik zelf een half jaar aan boord bij FYBE Finance; een gecommitteerde samenwerking tussen freelance finance professionals. Deze samenwerking heeft als doel succesvoller ondernemerschap te behalen door het delen van netwerk, opdrachten en kennis met elkaar. Hiernaast wordt er vanuit FYBE ontzorging in de randzaken van het zelfstandig ondernemerschap aangeboden. Eddie was net op vakantie toen wij voor het eerst met elkaar belden. Het bleek dat Eddie zelf ook dacht aan het opzetten van een samenwerking met andere freelancers. De kansen die wij samen zagen gaven al snel een klik.

“Door onze samenwerking krijg ik de kans om te levelen met ondernemende freelancers en op de opdracht altijd een oplossing te kunnen bieden”

Een klein jaar verder vraag ik Eddie naar wat deze samenwerking hem heeft opgeleverd: “Via het FYBE-netwerk had ik direct een opdracht naar mijn voorkeur te pakken, in de mediasector bij Beeld & Geluid. Later volgde vanuit mijn eigen netwerk een rol als Finance Director bij IDTV. Vanuit loondienst is een eerste opdracht vinden vaak moeilijk, doordat je geen interim-profiel hebt. Maar door het warme netwerk van FYBE wordt dit bezwaar weggenomen. Maar voor mij het grootste voordeel van FYBE, en in mijn ogen de kracht, is het sociale: door onze samenwerking krijg ik de kans om te levelen met ondernemende freelancers (onze sloepvaardagen zijn geweldig) en op de opdracht altijd een oplossing te kunnen bieden door de diverse specialismen aan boord.”

Samenwerken betekent voor ons ook samen groeien en nieuwsgierig zijn naar onze ambities. Na onze uitsmijter vraag ik Eddie naar zijn droomopdracht: “een cfo-functie waar ik iets kan neerzetten wat er zonder mij niet was gekomen. In de media-sector zijn veel interessante scale-ups waar ik graag mee zou willen helpen bouwen. Er moet reuring zijn in de tent, je moet mij niet slechts op de winkel laten passen. Ik geniet van het meedenken met de business, en geloof dat finance altijd een uitvloeisel moet zijn van business en de bedrijfsbeslissingen moet ondersteunen.”

“Er moet reuring zijn in de tent”

De voorzomerzon bedient ons goed waardoor wij realiseren de tijd uit het oog verloren te hebben. Gezelligheid kent geen tijd, maar bovenal concluderen wij op de terugweg ook dat onze lunches dienen om van elkaar te leren en elkaar te versterken. “Samen ondernemen betekent succesvoller ondernemen!”.

“Er moet reuring zijn in de tent”

De voorzomerzon bedient ons goed waardoor wij realiseren de tijd uit het oog verloren te hebben. Gezelligheid kent geen tijd, maar bovenal concluderen wij op de terugweg ook dat onze lunches dienen om van elkaar te leren en elkaar te versterken. “Samen ondernemen betekent succesvoller ondernemen!”.

Gerelateerde verhalen

  • Banner casestudy Joel en Martin - 1
    Een succesvolle samenwerking: Martin en Joël bij CIMC Liquid Process Technology
  • Header casestudy iwell met Mark, Dedmer & Harm
    Co-founder iwell over de financiële uitdagingen als scale-up en de waarde van business controller Mark hierin
  • Welke impact hebben de verkiezingen op zzp'ers - uitgelicht 1
    Een nieuw politiek landschap: Welke impact hebben de verkiezingen op zzp’ers?