5x waarom financiële planning en begroting cruciaal zijn voor Start-ups en Scale-ups

Ik heb inmiddels veel groeiende ondernemingen gezien, en een van de eerste wensen is vaak om meer inzicht in de toekomstige cashflow te krijgen. Cash is King, maar voordat deze gemaakt kan worden gaat er toch wel wat aan vooraf. Een begroting en financiële planning zijn er vaak nog niet, en zonder begroting en financiële planning geen cashflow overzicht. Ik neem je mee in waarom een financiële planning en begroting cruciaal zijn voor start- en scale-ups.

Ingewikkeld document?

Bij veel mkb-bedrijven heerst de perceptie dat een begroting een ingewikkeld document moet zijn. In tegendeel zelfs. Een globaal overzicht is vaak al voldoende om een redelijk inzicht te krijgen in de verwachte stromen. Bovendien is een begroting ook niet altijd in beton gegoten. Ik heb het vaak genoeg meegemaakt dat plannen veranderen. Juist dan is het zaak om te weten welke impact de veranderingen hebben op de plannen zodat je de juiste keuzes kunt maken.

5 redenen waarom een begroting voor start en scale-ups van onschatbare waarde is

1. Richting en focus

Een begroting helpen bij het stellen van duidelijke doelen en prioriteiten voor het bedrijf. Het geeft richting en focus en zorgt ervoor dat je financiële doelen ook daadwerkelijk omzet in resultaten.

2. Besluitvorming

Met een duidelijke financiële planning kan je weloverwogen beslissingen nemen. Ondernemen gaat om het nemen van risico’s, maar deze moeten wel overwogen zijn. Door verschillende scenario’s in kaart te brengen, kun je beter anticiperen op mogelijke uitdagingen en kansen, en strategieën ontwikkelen om hiermee om te gaan.


Lees ook: Waarom een Scale-up CFO cruciaal is voor jouw groeiende onderneming


3. Controle en monitoring

Hoe stel je vast of je voldoende groeit of hoe goed je presteert? Financiële planning en begroting zorgen ervoor dat je beter kunt controleren en monitoren hoe goed je prestaties zijn ten opzichte van je doelen. Het vergelijken van de resultaten ten opzichte van dit plan zorgt ervoor dat je bij kan sturen waar nodig.

4. Beschikbaarheid van resources

Denk hierbij aan geld, maar zeker ook andere resources zoals personeel. Om resultaten te behalen zijn beide nodig en het is belangrijk om te weten wanneer bepaalde zaken opgeschaald moeten worden en wat de impact hiervan is op andere resources. Wanneer dit niet op elkaar afgestemd is kun je voor vervelende verassingen komen te staan.

5. Investeerdersrelaties

Wanneer je een externe financiering zoekt om je toekomstplannen te gaan realiseren, kun je dit eigenlijk niet doen zonder een goede financiële planning. Het stelt investeerders en stakeholders in staat om een duidelijk beeld te krijgen van de (financiële) gezondheid van het bedrijf, de groeipotentie en de return on investment.

Kortom, een goede financiële planning en begroting zijn niet alleen cruciaal voor het succes en de groei van jouw start- of scale-up, maar ook voor het waarborgen van financiële stabiliteit, het minimaliseren van risico’s en het optimaliseren van kansen. Wil je een start maken aan jouw financiële planning? Ik denk graag met je mee.

Gerelateerde verhalen

  • KNOCK OUT BOX III banner by Arthur Goedkoop
    KNOCK OUT BOX III
  • Banner blog Tom Overwijn (parttime CFO Maatbeveiliging)
    Pionieren in de wereld van zelfstandig ondernemen: Parttime CFO en financieel strateeg Tom Overwijn
  • Administratie op orde
    Administratie op orde: waarom het belangrijk is en hoe je dat doet